Romantiek

Gevoel, fantasie, verbeelding en het raadselachtige dat kwam allemaal voor in de periode “De Romantiek”. Je zult waarschijnlijk denken dat het over liefde gaat, maar dat is niet het geval. De Romantiek begoRomann in het jaar.

Vriendschap

In de Romantiek speelde vriendschap een belangrijke rol. Vriendschap was volgens de romantische levenshouding de belangrijkste vorm van loyaliteit die een mens kende. Vrienden kiest men immers op grond van hun aard. In samenspraak met gelijkgestemde vrienden kan de eigen grillige identiteit nog beter worden onderzocht. Ook de romantische liefde kenmerkt zich door een grote aandacht voor de karakters van de beide geliefden. Voorheen werd partnerkeuze vooral bepaald door maatschappelijke overwegingen. Deze vrijheid leidde ook tot de vrijheid om een ander af te wijzen.

Johann Gottfried von Herder

Herder formuleerde als filosoof van de Romantiek een kritiek op de Franse Verlichting. Hij verwierp het individuele gelijkheidsideaal en was daarentegen van mening ‘dat alle volkeren op aarde  een unieke, onherhaalbareidentiteit hebben’. In deze organicistische benadering zag hij de Volksgeist zich openbaren als een element in de geestelijke scheppingsorde, precies zoals dat in de materiële wereld ook plaatsvond in gesteenten en planten. Omdat Herder de verschillende volken en culturen als gelijkwaardig beschouwde, wordt hij wel gezien als een voorloper van het cultuurrelativisme. Herder wordt door sommigen gezien als een van de geestelijke vaders van het 19e- en 20e-eeuwse nationalisme, maar door anderen, zoals de Franse filosoof Alain Finkielkraut, juist als inspirator van de aanhangers van de multiculturele samenleving en het multiculturalisme. In ieder geval is het eenanachronisme om Herders Volksgeist oorzakelijk te verbinden met de nationale staatsvorming zoals deze een halve eeuw na zijn dood Europa ging beheersen. Herders blijvende betekenis ligt in zijn verzameling van volksliteratuur, uitgegeven als Volkslieder (1778-1798). De door vele generaties overgedragen en verrijkte collectieve ervaringen van een volk in deze liederen en dan met name in de taal waarin zij gesteld waren, zouden volgens hem de ziel van een volk openbaren.

Bron: Filmpje >Klik Hier<

Plaats een reactie