Bertrand Russel

Russell_in_1938.jpgLeven

Bertrand Russsel was een Engelsman hij leefde van 1872 tot 1970, hij is best oud geworden dus. Russel was een logicus, mensenrechtenactivist (Russel tribunaal), pacifist (voor vrede). Russel deed niet mee aan de eerste wereld oorlog want hij was voor vrede, daarom is hij de gevangenis in gegooid. Bertrand Russel heeft in de logica gestudeerd, hij was filosoof en heeft een handboek geschreven over de westerse geschiedenis.

Context

Bertrand Russel leefde in de eerste wereld oorlog en in een nationalisme, dat houd in dDeclaration_of_the_Rights_of_Man_and_of_the_Citizen_in_1789.jpgat men vind dat hun land het beste is en dat ze er alles voor over hebben om de beste te zijn. Maar Betrand Russel was tegen dewereld oorlogen en het nationalisme. Russel heeft na de tweede wereld oorlog zich bezig gehouden met mensenrechten. In de hele wereld waren dezelfde grondrechten bijvoorbeeld: “Iedereen is gelijk”. Bertrand Russel kwam op voor de mensenrechten, hij was een van de eerste filosofen die zich daar mee bezig hielden.

Grote Denkers

Bertrand Russel was een agnost (agnosticisme), je bent een agnost als je het bestaan van god met redelijke argumenten niet kunt bewijzen of ontkennen. Bertrand Russel heeft het “Theepot argument” bedacht, Russel zegt dat er tussen de aarde en mars een theepot is die niet te zien is. Wij mensen zullen zeggen dat, dat nergens op slaat. Maar als het in een geschrift staat en elke zondag in de kerteapot.jpgk eruit gelezen word en we de theepot zullen aanbidden. Dan moet het echt zijn en echt bestaan? Mensen zullen zeggen dat de mensen die daarin geloven raar zijn, dat vergelijkt Russel met het geloof in God.