Plato

Levenplato

Plato leefde rond 400 v. Chr. Hij was een filosoof en een leerling van Socrates, Plato schreef heel veel in dialoogvorm. De dood van Socrates maakte veel indruk op Plato, hij was niet blij dat Socrates stierf. Plato dacht hetzelfde als Socrates, hij
vond ook dat je aan kennis komt door te filosoferen.

Grote Gedachtes

Er zijn veel bronnen waar je kennis vandaan kon halen. Maar was dat wel te vertrouwen?

Kennis van anderen (maar hoe komen zij er weer aan?), Kennis door waarneming (zintuigen kunnen je in de maling nemen), logische kennis (Het kan een kwaadaardig wezen zijn die je manipuleert)

Volgens Plato is de enige manier om aan zuivere kennis (over de wereld) te komen, door te filosoferen. (Socratisch Gesprek) Net zoals Socrates geloofde Plato dat ware kennis in ons zit. het moest er alleen nog uit komen. dit gebeurd door een filosofisch gesprek aan te gaan.

Ideeënleer:

Volgens Plato bestaan er ideeën van modellen die voor iedereen hetzelfde is, Perfectie is er zijn modellen die onveranderlijk zijn. Volgens Plato is niets hetzelfde bijvoorbeeld een rivier in de natuur die is nooit hetzelfde want het water stroomt en dus is er steeds weer ander water. Volgens Plato is de werkelijkheid om ons heen een schaduw van de ideale vormen en volgens Plato zijn er 2 werelden:

1. de zintuiglijke wereld waarin niets hetzelfde blijft en alles aan verandering onderhevig is.

2. De ideeënwereld, dat is de plek waar de ideale ideeën zitten ideale modellen (of “ideeën”) zijn, waar de zintuiglijke wereld op gebaseerd is.

Plato zegt dat de mens slechts schaduwen zijn.

Grottheorie: de mensen in de grot leven eigenlijk in de zintuiglijke wereld. Alleen door te filosoferen kan je uit de grot ontsnappen. >Klik Hier<

Plato (1)    Plato (2)

Plato (4)  Plato (5)Plato (6)  Plato (3)

Plaats een reactie