Aristoteles

Aristoteles werd geboren in Griekenland in 385 v.C. en overleed in Griekenland in 322 v.C.

AristotetelsAristoteles had kritiek op de leer van Plato. Plato hield zich alleen maar bezig met ideeën, maar Aristoteles hield zich vooral bezig met zintuigen bezig. Hij ging op onderzoek uit in de natuur. Kortom Plato gebruikte alleen zijn verstand en Aristoteles hield zich bezig met de veranderingen van de natuur. In tegenstelling tot Plato vond Aristoteles dat een mens geen aangeboren ideeën heeft. Aristoteles vond dat al onze gedachten en ideeën ons bewustzijn zijn binnengekomen door wat we gezien en gehoord hebben.

De westerse filosofie was beïnvloed door Aristoteles, zij maakten gebruik van zijn gedachtes. En doordat de monniken die zijn gedachtes overschreven bleef zijn filosofie en wereldbeeld bestaan. Vroeger had alleen West-Europa de informatie over Aristoteles.

 

Aristoteles 1De gedachte van Aristoteles had een grote invloed op de filosofie. Zoals je hier links kan zien dat Aristoteles wetten heeft over de wetenschappelijke methode. Als je een onderzoek doet dan weet je niet zeker of wat je denkt ook daadwerkelijk uitkomt. Volgens Aristoteles speelde Logica een belangrijke rol in de methode. Dat kun je hier links ook goed zien.

Aristoteles zijn grote gedachte:

“Alles heeft een doel en streeft naar volmaking.” Daar bedoelt hij mee dat alles een doel heeft en perfectie wil bereiken.

Volgens Aristoteles zijn er drie vormen van geluk:

  • De eerste vorm van geluk is een leven vol lust en genot
  • De tweede vorm is het leven als vrije en verantwoordelijke burger.
  • De derde is het leven als onderzoeker en filosoof.

Klik Hier< voor informatie over de deugdenethiek.

Aristoteles (1)Aristoteles (2)Aristoteles (3)Aristoteles (4)Aristoteles (5)Aristoteles (6)